Waar moeten goede fitness schoenen aan voldoen?

Als FitnessLegend moet je wel voldoen aan goede fitnessschoenen, om het maximale uit jezelf te halen. Er zijn veel soorten sporten waarbij schoenen belangrijk zijn om de sport zo goed mogelijk uit te voeren. Om verduidelijking te creëren is er bij Fitness geen schoen die ideaal is, maar je kan met verschillende soorten schoenen wel blessures voorkomen en een schoen kiezen die bij jou past.

BewarenBewaren

 

Bij krachtoefeningen tijdens het sporten spelen sportschoenen een belangrijke rol omdat er veel gewicht op de schoenen komen. Een ander voorbeeld is dat bij een hardloper het gewicht meerdere frequenties heeft doordat hij bij iedere landing 2/3 keer zijn lichaamsgewicht moet verwerken. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van schoenen de juiste schokdemping te kiezen. In het lichaam zijn verschillende lichaamsdelen die krachten opvangen zoals enkels, knieën en heupen. Door het kiezen van de juiste schokdemping voorkom je blessures.

 

HARDLOOPFEIT
Uit onderzoek is gebleken dat schokabsorberende hardloopschoenen blessures niet beter (of slechter) voorkomen dan schoenen met minder demping. Dit onderzoek (British Journal of Sports Medicine) is ontstaan doordat 247 ervaren hardlopers een proeftijd hebben gehad van vijf maanden met schok dempende schoenen en schoenen zonder ondersteuning. Aan het eind van het experiment bleek dat de resultaten tussen de schoentypen gelijk zijn. De keuze van een hardloopschoen is dus wat voor jou persoonlijk het prettigst aanvoelt.

Een goede fitness-schoen moet natuurlijk ook voldoende stabiliteit en steun bevatten. Dit voorkomt dat je gaat schuiven in je schoenen waardoor je enkel kan zwikken. Een hulpsteuntje voor het checken van de stabiliteit en steun is nadat je schoenen strikt kijkt naar je hielen die goed aangesloten zijn aan je schoenen. Er mag bij de schoen geen vinger tussen passen waardoor je verschuiving voorkomt. De achterkant van de schoen moet hoog genoeg zijn ter ondersteuning van de hiel, de achterkant van je schoen noem je: ‘de hielkap’.

Als je aan het lopen bent in de fitness mag je hiel niet op en neer schuiven in de hielkap.

Iedereen heeft aparte wensen en behoeftes aan schoenen, ook in de fitness, je hebt bijvoorbeeld mensen die rode schoenen mooi vinden. Maar er zijn ook sporters die verschillende soorten voeten hebben zoals platvoeten of holvoeten. Deze sporters hebben andere ondersteuningen nodig als een andere sporter.

 

Voor een fitnesssportschoen is het belangrijk dat je een allround schoen hebt die veel stabiliteit geeft. Enkele tips voor fitnessschoenen:

  • Een zool kiezen met structuur zodat je stabiel staat.
  • Aansluiting op je voet en die flexibel is.
  • Koop geen schoen met air of gel, dit is bedoeld voor hardlopers maar niet bijvoorbeeld voor te squatten, dit veroorzaakt onstabiliteit bij deze oefeningen.

 

Krachttraining:

  • Converse Allstars
  • Gewichtshefschoen met verhoging onder de hak

 

Uitleg:

Allstars geeft veel stabiliteit door een platte zool en die kan je straktrekken rond je enkel. Het enige nadeel is dat ze niet stevig zijn in tegenstelling tot gewichtshefschoenen.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *